Μαθητές

Μαθητές

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Παιχνίδια των γονιών μας


Το μαντηλάκι
 Τα παιδιά κάθονταν στο έδαφος σχηματίζοντας έναν κύκλο. Ένα παιδί βρισκόταν έξω από τον κύκλο όρθιο και έλεγε περπατώντας ένα τραγουδάκι, κρατώντας ένα μαντηλάκι. Σε μια τυχαία στιγμή, το παιδί που βρισκόταν εκτός κύκλου, άφηνε το μαντηλάκι σ’ ένα παιδί. Εκείνο το παιδί, μόλις το αντιλαμβανόταν, έπαιρνε το μαντηλάκι κι άρχιζε να κυνηγάει το παιδί που του το άφησε. Αν το έπιανε πριν προλάβει να κάτσει ξανά, καθόταν εκείνο έξω από τον κύκλο, διαφορετικά βρισκόταν εκτός κύκλου το άλλο παιδί.
 Ελένη Μπεκιάρη

Η μικρή Ελένη
Αρκετά κορίτσια σχηματίζουν έναν κύκλο που κοιτάζει προς τα μέσα. Στο κέντρο του κύκλου κάθεται ένα κοριτσάκι που κάνει ότι κλαίει, ενώ τα άλλα κορίτσια γυρίζουν γύρω της και τραγουδούν:
«Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της.
Σήκω επάνω, πλύνε τα μάτια, κοίταξε τον ήλιο κι αποχαιρέτησε».
Το κοριτσάκι τότε που είναι η Ελένη, κάνει πως πλένει τα μάτια της και κοιτάζει προς τον ήλιο. Σηκώνεται ξαφνικά και προσπαθεί να πιάσει ένα από τα άλλα κορίτσια. Το κορίτσι που θα πιάσει γίνεται τώρα η «μικρή Ελένη» και το παιγνίδι συνεχίζεται. Καθένα από τα κορίτσια προσπαθεί να αποφύγει να πιαστεί από τη…μικρή Ελένη! 
Άννα Νταντιάνεβα

Τζαμί
Στο τζαμί είναι ένα παλιό παιχνίδι που παίζεται από δύο ομάδες παιδιών. Αφού τα παιδιά χωριστούν σε δύο ισάριθμες ομάδες κάνουν ένα κύκλο στο έδαφος και στο κέντρο του στήνουν κεραμίδια το ένα πάνω στο άλλο, σαν πύργο. Μετράνε δεκαπέντε βήματα από τον κύκλο και τραβάνε μια γραμμή. Έπειτα κάθε ομάδα προσπαθεί με την μπάλα να ρίξει τον πύργο. Όποια ομάδα ρίξει τον πύργο, προσπαθεί να απομακρυνθεί, ώστε η άλλη ομάδα να μην την πετύχει με την μπάλα. Όποιος χτυπηθεί από την μπάλα βγαίνει από το παιχνίδι. Συγχρόνως η ομάδα των παιδιών που έριξε το τζαμί (τον πύργο), προσπαθεί να το ξανακτίσει, χωρίς όμως να τους χτυπήσει η μπάλα. Όταν το ξαναχτίσουν, φωνάζουν «τζαμί» και κερδίζουν, αν όμως έχουν χτυπηθεί όλοι από την μπάλα και δεν έχουν προλάβει να στήσουν το τζαμί κερδίζει η άλλη ομάδα.

Κατερίνα Οικονόμου
ή

Ένα παλιό παιχνίδι είναι το τζαμί το οποίο παίζεται και στις μέρες μας, αν και πιο σπάνια πια. Στο τζαμί οι παίχτες που θα παίξουν χωρίζονται σε δύο διαφορετικές ομάδες, που η καθεμιά μπορεί να αποτελείται από πάρα πολλά άτομα. Πριν αρχίσει το παιχνίδι οι παίχτες στήνουν τα τουβλάκια στο κέντρο ενός μικρού κύκλου. Ύστερα μετράνε 11 βήματα και τραβάνε μια γραμμή όπου από εκεί ρίχνουν την μπάλα για να πετύχουν τα τουβλάκια. Όποια ομάδα ρίξει τα τουβλάκια τότε η αντίπαλη ομάδα αρχίζει να σκορπίζει τα τουβλάκια μέσα στον κύκλο και αφού τα σκορπίσει αρχίζει και κυνηγάει με την μπάλα για να κάψει τα μέλη της άλλης ομάδας . Στόχος του παιχνιδιού είναι η ομάδα που έριξε τα τουβλάκια να στήσει τα τουβλάκια, χωρίς να τους κάψουν με την μπάλα οι αντίπαλοι, οι οποίοι τους κυνηγούν. Αν το καταφέρουν, φωνάζουν «τζαμί» και τελειώνει ο γύρος. Θα ήθελα πολύ και εγώ να ξανά αρχίσω να παίζω τζαμί γιατί είναι ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι.

Θανάσης Μοσχόπουλος



Κρυφτό
Το κρυφτό είναι ένα παιχνίδι, που παίζεται από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα. Για να μπορέσει να παιχτεί χρειάζεται πολλά άτομα. Αρχικά, με κλήρο επιλέγεται ένα παιδί, το οποίο κλείνει τα μάτια του και «φυλάει», δηλαδή μετράει μέχρι έναν καθορισμένο αριθμό. Στο χρόνο αυτό θα πρέπει  τα υπόλοιπα παιδιά  να κρυφτούν όσο καλύτερα μπορούν. Μόλις αυτό το άτυχο παιδί  τελειώσει το μέτρημα, πρέπει να ανοίξει τα μάτια του και να ψάξει να βρει όλα τα άλλα παιδιά, που έχουν κρυφτεί. Σκοπός των πολλών, είναι  να πάνε στο μέρος  όπου «φυλούσε» αυτό το παιδί και να πουν «φτου  ξελευθερία για μένα». Αν τα καταφέρουν όλοι, τότε ξαναφυλάει το ίδιο παιδί ή επιλέγεται κάποιο άλλο. Εάν όμως το παιδί που «φυλούσε» προλάβει και βρει  κάποιο από τα παιδιά τότε στον επόμενο γύρω «φυλάει» εκείνο.
  Το παιχνίδι αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί είναι ευχάριστο και πολύ διασκεδαστικό!!!!!!!!!

Μπαγιαζίδου Σοφία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου