Μαθητές

Μαθητές

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Θέατρο και κινηματογράφος




Ο κινηματογράφος και το θέατρο παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων εδώ και αρκετά χρόνια. Ειδικά το θέατρο έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων.
Στις μέρες μας και τα δυο είναι τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Και στις δύο περιπτώσεις παρακολουθούμε έργο στο οποίο πρωταγωνιστούν ηθοποιοί, ενώ κυρίαρχος είναι και ο σκηνοθέτης. Υπάρχουν όμως πολλοί συντελεστές όπως σεναριογράφος, ηχολήπτες, μακιγιέρ και άλλοι επαγγελματίες, που έχουν συνεργαστεί για να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το έργο παίζεται σε ειδική αίθουσα στην οποία μπαίνουμε, αφού προηγουμένως πληρώσουμε το απαραίτητο εισιτήριο.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες διαφορές οι οποίες καθιστούν τον κινηματογράφο και το θέατρο δύο διαφορετικές μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο θέατρο το εισιτήριο είναι πιο ακριβό και η ειδική αίθουσα στην οποία θα παιχτεί το έργο αποτελείται από θέσεις και μια σκηνή, πίσω από την οποία βρίσκονται τα παρασκήνια. Αντίθετα, στον κινηματογράφο το εισιτήριο είναι σχετικά φθηνό και η ειδική αίθουσα περιλαμβάνει θέσεις και μια μεγάλη οθόνη στην οποία προβάλλεται το έργο. Ακόμη, στον κινηματογράφο υπάρχει δυνατότητα διαφόρων οπτικών και ακουστικών εφέ, τα οποία περιλαμβάνουν και την προβολή 3D, ενώ στο θέατρο παρόμοιες δυνατότητες είναι περιορισμένες και πολλές φορές είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Επιπλέον, μια θεατρική παράσταση την βλέπεις μια μόνο φορά, ενώ μια κινηματογραφική ταινία προβάλλεται αρκετές φορές και υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του αντίστοιχου DVD. Επιπρόσθετα, στο θέατρο οι ηθοποιοί πρέπει να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα σε συγκεκριμένες σκηνές και σε περιορισμένο χρόνο, ενώ στον κινηματογράφο υπάρχει η δυνατότητα λήψης πολλών σκηνών και πολλές φορές, ώσπου το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Τέλος, στο θέατρο η παράσταση είναι ζωντανή και σε περίπτωση λάθους ενός ηθοποιού, θα πρέπει ο ίδιος να το καλύψει, ώστε να μην υπάρξει διακοπή και να μην γίνει το λάθος αντιληπτό από τους θεατές. Αντίθετα, στον κινηματογράφο οι σκηνές μπορούν να δεχτούν μεγάλη επεξεργασία με τη βοήθεια του μοντάζ και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών.
Σήμερα οι άνθρωποι προτιμούν τον κινηματογράφο περισσότερο και έχουν παραμερίσει κατά κάποιον τρόπο το θέατρο από τη ζωή τους. Σε αυτό τους οδηγεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος έχει επιφέρει αλλαγή των προτύπων, των αξιών και της κουλτούρας. Στην συγκεκριμένη προτίμηση, συντελούν ακόμη ο οικονομικός παράγοντας και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Μαρίνα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου